logo
Drie keer Chinees van Abominabel tot vers en verassend
18 december 2009
Bartlema & Co, gepubliceerd in Vrij weekendmagazine van het Haarlems dagblad
Bent u ook zo gek op lijstjes? Wij in ieder geval wel. Vooral omdat ze vaak willekeurig zijn en even zo vaak niet kloppen. Een poosje terug publiceerde het blad Horecavizier een toplijst met de 88 'beste restaurants van Nederland'. En daar kwam pas een nieuwe Chinezen top 100 bij. Maar nu van Misset Horeca. Opvallend: totaal verschillende beoordelingen.
Zo zette Horecavizier Mandarin in Heemstede op nummer 1. Op de lijst van Misset komt deze topper geheel niet voor. Maar Misset gaf wel notering voor Jasmin in Hoofddorp (21), Chi Ling in IJmuiden (26) en Sense of Asia (56). Maar wat is een goede Chinees? Wat ons betreft moet een Chinees verrassen en uitpakken met verse ingrediŽnten. Vandaag testen we drie eethuizen die ook op genoemde lijsten voorkomen. Om te beginnen Lok Moon in Haarlem, Mandarin in Heemstede en het IJmuidense Chi Ling. De verschillen zijn groot en sommige gerechten zijn onnavolgbaar. Peking eend met zure bommem bijvoorbeeld.

Lok Moon
Op advies van een niet Chinees restauranthouder uit de regio gaan we als eerste naar Lok Moon aan de Rijstraatweg, nummer 68 op de lijst van Horecavizier. De zaak mag er misschien uitzien als een sjofele doorsnee Chinees, wie hier eenmaal heeft gegeten, weet dat hier absoluut niet doorsnee wordt gekookt. We testen van alles wat en wat meteen opvalt waarmee we worden bediend.

"Lok Moon komt in onze testen als winnaar uit de bus. Een goed geprijsd restaurant met lef waar met liefde wordt gekookt"

Wij bestellen kip met ananas. In menige Chinees wordt er een blik opengetrokken maar Lok Moon kookt met verse ingrediŽnten. Dus krijgen we zachte kipfiletblokjes met verse stukjes fruit, kunstig geserveerd in een halve ananas. Ook in de foe yong hai met garnalen is verse, beetgare groenten verwerkt. Zo eenvoudig als foe yong hai kan zijn, zo smaakvol is deze variant. Verder proeven we Pekingeend die in reepjes is gesneden. Heerlijk crispy. Daarbij: pruimensaus. We proeven ook pittige garnalen, in een saus met veel verse ui, wortel, knoflook en verse chilipeper. De saus is hartig, licht pittig en met een vleugje koekkruiden. Verrassend vinden we de garnalenballetjes vooraf. En de heerlijke warme kroepoek met warme pindasaus als appetizer. Voeg daarbij de gastvrijheid van de eigenaar-gerant, zo maken we het niet vaak mee. Verrassend en vriendelijk. Dikke 8.


Mandarin
De anonieme "keurmeesters" van Horecavzier gaven Mandarin maar liefst een rapportcijfer 8,8. We hebben mazzel met ons tafeltje, want heel Heemstede lijkt wel uitgelopen om deze zaterdag bij Mandarin een vorkje te prikken. Een gezellige Chinees, dat is het zeker. En met een prompte bediening. Het kost ons moeite een keus te maken. De kaart vermeldt namelijk meer dan 300 gerechten. We nemen ons moeite een keus te maken. De kaart vemeldt namelijk meer dan 300 gerechten. We nemen onze toevlucht tot menu La Lau. Pangsit en diverse andere pasteitjes vooraf, onder meer gevuld met garnaal. Als hoofdgerecht gesneden biefstuk in pittige saus. Het maakt weinig indruk. De voorafjes vinden we aan de nogal vette kant en het hoofdgerecht doet nou niet bepaald pittig aan. Als we de zaak verlaten zien we bij de entree de ingelijstje oorkonde van Horecavizier. Hebben we ons dan zo vergist. Om Mandarin een tweede kans te geven halen we een week later een uitgebreide maaltijd. De loempiaatjes zijn nu wat minder vet en hebben een dun krokant korstje. Maar de baksels blijven vrij laf van smaak. En dat geldt ook voor de foe yong hai, nauwelijks meer dan omelet met daarover een kwak gezoete tomatenpuree. Na drie hapjes houden we het voor gezien. De geroosterde eend vinden we flauw en muffig. Komische verrassing. Onder de eend komen zure bommen tevoorschijn. Ook bij Mandarin proeven we kipfilet in zoetzuur. Bleke dunne plakjes kip met ananas uit blik. Maar ook: Repen winterpeen. Als op de kaart kipfilet met winterpeen had staan, hadden we dit echt niet besteld. Beledigend en smakeloos. Onze hoop is gevestigd op de Maleisische bami. Op de bami grijzen gebakken ei en plak schouderham ons toe. Of zou het de lepel sambal moeten zijn waarmee de bami is aangelengd. Opvallendst is wel dat hier zonder enige fantasie wordt gekookt. Wij kunnen ons niet voorstellen dat de keurmeesters van Horecavizier ook maar een hap hebben geproefd.

Chi Ling
Op de winderige Kennermer Boulevard in IJmuijden ligt Chi Ling, een ruime zaak die begin dit jaar onderscheiding 'Famous Chinees Restaurant' ontving, een soort Chinese Michelinster. De Chinees Kantonees kaart telt hier weer over de honderd gerechten en wij proeven een van de tipan schotels, die prima uitpakt, maar we staan even extra stil bij het grote draaiplateau vol met Chinese lekkernijen. Deze Dim Sum Tai Poon bevat Chinese spareribs, gevulde krabschaartjes, verse loempiaatjes, krokant gefrituurde gepaneerde ossenhaasreepjes, koude kipsliertjes met paprika, garnalen in een deegje en vleespasteitjes. Ziet er even feestelijk als indrukwekkend uit. De meeste hapjes smaken ook indrukwekkend. Onze topper: Gon Ping Ngau, de knapperige ossenhaasreepjes in gekruide zoetzure saus. Doen we volgende keer als hoofdgerecht (Ä23,50). Speciale vermelding voor Hon Sau Ap. Flensje gevuld met krokante eend, komkommer en lente-uitjes. Aan tafel uitgeserveerd. Conclusie: Chi Ling is wat duurder dan andere maar hier wordt vers en verrassend gekookt. Terecht notering van Misset.

Eindoordeel
Het restaurant van Mandarin scoort net aan een zesje, maar dieptepunt is de afhaal. Goedkoop maar van zoīn abominabel laag niveau dat we niet hoger komen dan een vier. Chi Ling valt in de duurdere klasse en het eten is er zeker naar. Lok Moon komt in onze testen als winnaar uit de bus. Een goed geprijsd restaurant met lef waar met liefde wordt gekookt.

lokmoon_in_vrij_haarlems_dagblad Klik hier voor het originele artikel »
Haarlem-Noord: eldorado voor lekkerbek
28 oktober 2009, gepubliceerd door gemeente Haarlem
Gemeente Haarlem heeft ons vermeld op hun website:

Ben je een fijnproever? Dan is Haarlem-Noord Ďthe place to beí. Restaurant Lok Moon aan de Rijksstraatweg veroverde als enige Haarlemse Chinees een plaatsje in de top-88 van vakblad Horecavizier. Op nauwelijks twee minuten fietsafstand vinden we in de Generaal Cronjťstraat ook de beste snackbar van Haarlem: Kwalitaria Reko.<

Horecavizier publiceerde eind oktober 2009 de Top-88 van beste Chinese restaurants in Nederland. Lok Moon bezet in dit klassement de 68e plaats.

Klik hier voor het originele artikel »
Als enige Haarlemse Chinees in de top-88
27 oktober 2009, gepubliceerd door Haarlems dagblad
Lok Moon heeft als enige Haarlemse Chinees de 68ste plaats veroverd in de top-88 van het vakblad Horecavizier.

Het artikel in het Haarlems dagblad»
De 68ste plaats op Horecavizier»
Lok Moon: Zeker geen doorsnee Chinees
Januari 2005 , gepubliceerd door Bartlema & Co, gepubliceerd in Haarlems weekblad
Op het journaal zagen we onlangs dat Chinese restaurants hun koks massaal laten bijsscholen. De Horecava vormde het decor van het voorproefje. De boodschap: de ouderwetse Chinees voldoet niet meer. Het moet exotischer en minder Hollands. Het lijkt ons weinig nieuws onder de zon. Een van onze lieveings Chinezen, Kota Radja aan de Lange Nieuwstraat te IJmuiden, introduceerde tien jaar geleden al de nieuwe Kantonese keuken en serveerde toen reeds de heerlijkste hapjes op zo'n sissende bakplaak. Zo eentje waar je kleren van gaan stinken, maar een kniesoort die daar aan tilt. Enfin, de Chinees zou dus danig in de knel zitten. Met dat in het achterhoofd betreden wij een van Haarlems oudste Chinezen, Lok Moon aan de Rijkstraatweg.

We hebben Lok Moon niet zomaar gekozen. We hebben er goede verhalen over gehoord. Een reactie op de Dinnersite lijkt dat te bevestigen. We lezen van een Leidenaar dat hij vaak naar Haarlem komt om bij Lok Moon te dineren. Want: "het eten is van zeer hoog niveau en is altijd super vers. Er is ruim voldoende keus aan verse vis en schaaldieren. De groenten die in de maaltijden verwerkt zijn, die zijn vers en heerlijk van smaak. Vlees is er in ruime mate en op een geweldige manier bereid."

Toch is Lok Moon een echt buurtrestaurant. Van een recessie in Chinees eten bemerken wij hier althans niks. Er zijn doordeweeks zes tafeltjes bezet. De inrichting is klassiek. Dat wil zeggen: alles wat je van een Chinees verwacht. Klanten blijken vaste klanten die de eigenaar bij zijn voornaam noemen. Simon heet hij. Ze gedragen zich alsof ze thuis zijn. En Simon schuift rustig even aan voor een babbeltje. Toch worden wij - als vreemde eenden in de bijt - allervriendelijkst ontvangen.
De kaart is zeer uitgebreid. Ook dat zijn we van dit type restaurant gewend. Er is klassieke nasi of bami te verkrijgen met allerhande vis- vlees en groentengerechten maar Lok Moon heeft daarnaast gevulde forel in de aanbieding. Met knoflook of met visgehakt en pepersaus. Er staan zelfs verse kreeft, tong en oester op het menu. Of gestoofd lam. En wat te denken van kikkerbilletjes met vleugje knoflook?

Na lang dubben kiezen we voor een menu zodat we van alles wat kunnen proeven. Geen rijsttafel waarbij je alles in een op tafel krijgt, maar een echt gangenmenu. Doorgaans geserveerd voor minimaal vier personen maar na een beetje smoezen met de chef mag het ook voor minder. Het menu Lok Moon bestaat uit vijf gangen en kost ons 23,50 euro per persoon. En daarvoor krijgen we heel wat. Inclusief spannende krokant in deeg gebakken bananen met sesam en mokkaservies. Maar dat komt straks. We starten met een Cantonese vissoep. Daarin visballetje, garnaal, vers stukje vis, gember en mango. Het is beslist een anders dan anders soepje. Dit hebben wij tot op heden bij geen enkel Chinees geserveerd gekregen. De smaak is best, de ingrediŽnten zijn in orde. De visballen van geperste rijst, een heel exemplaar heeft de omvang van een pingpongbal, eten we niet allemaal op. Beetje smakeloos.
Dan krijgen we als tweede gang een Chinese hors d'oeuvre, al vinden we dat nog altijd een gekke verzamelnaam voor, tja voor wat. We associŽren het eerder met een huzarenslaatje maar hier krijgen we onder die noemer een allerhande frituurtje. Met drie bijpassende sausjes. Een zoetzure, een zoete en een pittig pruimendipje. Op het bord lachen ons toe: vers gemaakte loempiaatjes, krokante pang sits, in rijstdeeg gefrituurd pasteitje met kip en wat gefrituurde visballetje. Ballen die ook in onze soep zaten, met garnalensmaak, krokant van buiten, wee van binnen. Een mooie compilatie van wat de Chinees aan kleine frituur in huis heeft. We smullen het allemaal naar binnen.

Gang drie bestaat uit vier verschillende vlees- en visgerechten. We noteren: 1. ossenhaas met bonen in pittig sausje;2. gebakken garnaal met lenteui gember en verse knoflook, 3. geroosterd gevarkte en 4. gepaneerde kipfilet met citroensaus. We eten er mihoen (3 euro supplement) en witte rijst bij. Ook hier gaan de schalen nagenoeg leeg weer naar de keuken. Topper vinden we de garnaal, bereid met veel knoflook en rode pepertjes. De magere babi pangang, Tsa Siu, is knapperig gebakken en wordt begeleid door geurige pruimensaus. Evenzeer een best hapje. De ossenhaasstukjes zijn zo mals dat ze in onze mond uiteenvallen.

Het kipgericht vinden we't allerminst aantrekkelijk. Het zijn wat dik uitgevallen schnitzels - snitsuls zou onze buuf zeggen - maar wel met een bijzondere citroensaus waarin ook vanille is verwerkt. Deze kippenkunst hebben wij niet eerder bij de Chinees vertoond zien worden. De saus is in ieder geval zeer origineel te noemen. Wat wij verder nogal on-Chinees vinden is dat Simon, de gerant, elke gang persoonlijk komt toelichten en eigenhandig onze borden volschept. Misschien is niet iedereen daarvan gediend naar wij ervaren het als uiterst attent en zeer gastvrij. Het beloofde toetje is een schaal in beslag met gefrituurde stukjes banaan. Het deeg is bestrooid met sesam en besuikerd waardoor elk bolletje is bedekt met een glazig en knapperig laagje. Het doet ons denken aan de loukoumas die we in Griekenland wel eens als toetje eten. Eenzelfde soort oliebolletje met vergelijkbare smaak. Ongehoord zoet en dat geldt ook voor de slagroom. Die is zoeter dan zoetst. De koffie -met flinterdunne chocolaatjes- verdient speciale vermelding. Prima van smaak en zo sterk drinken we het zelden. Gelukkig is het nog vroeg op de avond want deze mokka staat garant voor zeker drie uur achtereen hyperactiviteit.

De eindafrekening bevat een paar slordigheden, die de chel soepel oplost. Wij betalen al met al - inclusief drankjes - ruim vijf eurotientjes en dat vinden we voor de geboden waar heel redelijk. Afgezien van de kipsnitzel, hebben we goed gegeten met een paar rake uitschieters naar boven. Lok Moon is zeker geen doorsnee Chinees. Bijscholing is dan ook geheel overbodig.


Dessertkaart Klik hier voor het originele artikel »
Alle prijzen zijn inclusief BTW en onder voorbehoud.